Liturgische schikking 1e Advent


27-11-2022

Symbolische bloemschikking Advent en Kerst 2022
Tijdens Advent krijgt het jaarthema het accent van Gods nabijheid:
Hij komt ons nabij en nodigt ons in zijn nabijheid. Het gaat daarbij om méér dan de 'letterlijke' tafel: de nadruk ligt op de gemeenschap, op je gezien weten en mee mogen doen in de beweging van God en de Geest, die zichtbaar werd in Jezus. Er is plek voor iedereen, God komt iedereen nabij en iedereen mag zich genodigd weten in Gods nabijheid - niemand uitgezonderd. Deze tafel is gekozen als uitgangspunt voor de symbolische schikkingen voor Advent en Kerst 2022
 

1e Advent
Lezen 2 Samuel 11:14-27, Matteüs 1:6
 
Weet jij wie je voorouders zijn? Ben je trots op hen of juist niet? In veel niet-westerse culturen is het kennen van elkaars stam/achtergrond heel belangrijk: het stempelt je herkomst en daarmee ook je betrouwbaarheid. Dat was ook zo in de tijd van Jezus. Heel opmerkelijk is het daarom dat er in Jezus’ stamboom vrouwen staan met een bijzonder moeilijke achtergrond. Bij hen staan we de komende zondagen tot en met Kerst stil.
 
Vandaag de vrouw van Uria. We weten dat ze Batseba heet, maar ze is hier een vrouw zonder naam. Ze is erg knap, en krijgt daardoor te maken met misbruik, moord en plotseling leed. Een pijnlijk herkenbaar verhaal. #MeToo. Toch geeft God haar leven een nieuwe wending en maakt haar voor Hem van betekenis. Hoe hoopvol is dat!
 
Schikking: Paars is de kleur van de rouw, Batseba verloor haar man en staat daarom symbool.
Gedroogde gele craspedia ( kogelbloem) staan ook centraal. Geel is namelijk een Koninklijke kleur. Koning David nam Batseba tot zijn vrouw.
 
Jong is zij, mooi
in paarse rouw,
aan de Koninklijke tafel.
 

 

Terug naar overzicht

Copyright 2023: Lankmeamert Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl