Liturgische schikking 2e Advent


04-12-2022

Symbolische bloemschikking Advent en Kerst 2022
Tijdens Advent krijgt het jaarthema het accent van Gods nabijheid:
Hij komt ons nabij en nodigt ons in zijn nabijheid. Het gaat daarbij om méér dan de 'letterlijke' tafel: de nadruk ligt op de gemeenschap, op je gezien weten en mee mogen doen in de beweging van God en de Geest, die zichtbaar werd in Jezus. Er is plek voor iedereen, God komt iedereen nabij en iedereen mag zich genodigd weten in Gods nabijheid - niemand uitgezonderd. Deze tafel is gekozen als uitgangspunt voor de symbolische schikkingen voor Advent en Kerst 2022
 

2e Advent
Lezen Ruth 4:13-17, Matteüs 1:5
 
Over buitenstaanders zijn we meestal politiek correct, maar misschien wens je jezelf of je kind in je hart liever iemand uit je eigen groep toe. Dan weet je een beetje wat voor vlees je in de kuip hebt, toch?
 
Stuurde Naomi daarom ook haar schoondochters aan de grens weer terug naar hun eigen land (Ruth 3:7-19)? Ruth gaat echter inhoudelijk tegen Naomi, haar verbitterde schoonmoeder, in: ze begint over haar geloof in die bijzondere God van Israël. Dat geloof zit diep. Ze gaat ervoor. Dit geeft haar vleugels in haar nieuwe omgeving, gehoorzaamheid en een enorm doorzettingsvermogen. Ze krijgt de ruimte en wordt gezien. Dan blijkt ze zelfs met haar liefde meer waard dan duizend zonen. Zo geeft God Ruth, die buitenstaander, een plek in zijn familie. Met het oog op Jezus.
 
Schikking: We gebruiken korenaren om te verwijzen naar Ruth die terecht komt in het broodhuis in Betlehem. De Pinusnaalden ( Pinus is een naaldboom)  staan symbool voor het verdriet van Ruth en Naomie.
 
Reis naar het onbekende
pijn om het vertrouwde.
Genadebrood
aan Boaz tafel.

 
 
 

Terug naar overzicht

Copyright 2023: Lankmeamert Privacyverklaring Realisatie: Wmmedia.nl